Zgodovina dogodkov

Julij 2016 DEFIBRILATOR NA "LISCU"
V Društvu vinogradnikov »Lisec« Dobrnič je bila dana pobuda za namestitev defibrilatorja na vinogradniški gori Lisec, ker se nahaja veliko vikendašev, stanovalcev, pa tudi ostali vinogradniki veliko časa porabijo za opravljanje del v vinogradih. Med njimi je večina srednje in starejše starosti. V preteklosti je bilo že kar nekaj smrtnih primerov zaradi zastoja srca. Od Zdravstvenega doma Trebnje smo oddaljeni cca 12 km. S prošnjo smo se obrnili na dr. Salda Zdenkota, ki nam je pomagal realizirati in tako je danes že nameščen na objektu Uhanovih na začetku »Naše poti« iz smeri Dobrava. Stanovalec Ljubo Muršič pa je tudi že opravil tečaj prvega posredovalca. Ostalo izobraževanje sledi v jeseni. Vse pa je povezano s finančnimi sredstvi, za kar se za pomoč zahvaljujemo Krajevni skupnosti Dobrnič in Občini Trebnje.


Julij 2016 NABIRANJE ZDRAVILNIH ZELIŠČ
Sekcija za turizem in prireditve je organizirala nabiranje zdravilnih zelišč na vinogradniški gori LISEC po predelih, kjer je narava še neokrnjena. Med sprehodom nam je ga Mateja Redenšek Črepinšek pokazala zdravilne rastline in o njih povedala, kako se nabirajo, sušijo, shranjujejo in kakšne zdravilne moči so v njih.


Junij 2016 PREDAVANJE O ZAŠČITI VINSKE TRTE
Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič je organiziralo predavanje o zaščiti vinske trte. Zbrali smo se pred zidanico Jureta in Suzane na Zgornji poti. Predstavnik firme Bayer je prisotnim pokazal liste trte,na katerih so znaki bolezni ter obrazložil, kako ukrepati. Prisotni so tudi dobili odgovore na njihova vprašanja glede ukrepanja ob določeni bolezni, ki se pojavlja na trti. Podeljena so bila tudi priznanja in medalje članom, katerih vina so bila ocenjena na 44. Tednu cvička v Trebnjem. Dva člana Mulh Franc za cviček in Ceglar Milan za Dolenjsko belo, pa sta že prejela velike zlate medalje na prireditvi. Sledilo je druženje s pogostitvijo na "Zgornji poti" na L I S C U .


Junij 2016 NASTOP PEVSKEGA ZBORA NA OBČINSKEM PRAZNIKU V DOBRNIČU
Pevski zbor Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrnič je nastopal na prireditvi občinskega praznika, ki je bilo tokrat prvič organizirano v Dobriču. Člani društva pa smo postregli prisotne s pijačo.


Junij 2016 TREBANJSKI KOŠ 2016
Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič je sodelovalo v povorki 28. Prireditve »iz Trebanjskega koša«. Tokrat je bilo nekaj članov oblečenih tudi v oblačilih »Keltov in Rimljanov«, saj je bila prireditev tudi temu namenjena , da gremo s časom nazaj. Društvo je imelo na tej prireditvi svojo stojnico, kjer smo prodajali vino. Za aktivno sodelovanje se je župan občine Trebnje g. Alojzij Kastelic pismeno zahvalil društvu.


Maj 2016 44. TEDEN CVIČKA V TREBNJEM

Vsa tri trebanjska vinogradniška društva
- Društvo vinogradnikov Trebnje
- Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič
- Vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom
smo skupaj organizirali prireditev 44. Tedna cvička v Trebnjem. Razdelili smo si naloge. Naše društvo je organiziralo izdelavo biltena z naslovom »Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem« ter bili smo tudi organizator, kakor tudi uspešno izvedli srečelov na prireditvi. Sodelovali smo tudi v veliki povorki te prireditve.


April 2016 NA STOJNICI V LJUBLJANI
Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič je bil soorganizator prireditve 44. Tedna cvička v Trebnjem od 6. do 8. maja 2016 in tako so tudi člani društva promovirali oziroma vabili Ljubljančane, da pridejo na to veliko prireditev.
Zaradi velikega zanimanja po prikazu rezi sadnega drevja, smo tudi letos organizirali na Liscu v sadovnjaku pri Gazvodovih. Tudi tokrat je bila velika udeležba za tovrstno izobraževanje, saj ima skoraj vsak vinogradnik posajeno tudi kakšno sadje ob vinogradu.


Marec 2016 OBČNI ZBOR DRUŠTVA

14. občni zbor društva je potekal 12. marca 2016, v Gasilskem domu Dobrnič.
Člani so z delom začeli ob 18.45. uri.
Občni zbor je odprla predsednica društva ga. Anica Maraž. Pozdravila prisotne goste. Zbor članov društva se je z minuto molka poklonil lani preminulemu članu Francu Perparju.

CELOTEN ZAPISNIK V PDF FORMATU >>

Marec 2016 PRIKAZ REZI SADNEGA DREVJA
Zaradi velikega zanimanja po prikazu rezi sadnega drevja, smo tudi letos organizirali na Liscu v sadovnjaku pri Gazvodovih. Tudi tokrat je bila velika udeležba za tovrstno izobraževanje, saj ima skoraj vsak vinogradnik posajeno tudi kakšno sadje ob vinogradu.


Februar 2016 DRUŠTVENO OCENJEVANJE VIN
Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič je v nedeljo 28. 2. 2016 izvedlo že 13. društveno ocenjevanje vin v prostorih novega vaškega doma v Dolenjih Selcih. Pet članska komisija je ocenila 97 vzorcev, kar je za 32 % več kot v lanskem letu.


Februar 2016 NARAVNO VINOGRADNIŠTVO
V Dobrniču je predaval g. Aci Urbajs iz Rifnika pri Šentjurju. Kot biodinamik se zavzema za celosten pristop pri pridelavi vina. Postopki v vinogradu, ki sledijo sezonskim ciklusom, se v jeseni s trgatvijo preselijo v klet. Udeležencem je poskušal prikazati, kako se da pridelati vino tudi brez kemikalij. Odgovarjal je na vprašanja, ki so mu jih zastavljali prisotni. Iz pogovorov je bilo razvidno, da se nekateri vinogradniki že ukvarjajo s tovrstnim vinogradništvom, nekateri pa še razmišljajo in se zato tudi izobražujejo glede tega. Ob koncu predavanja, pa so lahko slušatelji tudi poskusili vino Urbajs – pridelano na naravni način.

Februar 2016 PRIKAZ REZI V ŠMAVRU
V Šmavru v vinogradu g. Marjana Krmelja je bila prikazana rez vinske trte, ki jo je izvedel g. Jože Simončič iz KGZS - Zavod Novo mesto. Ogledali smo si člani Društva vinogradnikov Trebnje in Društva vinogradnikov "Lisec" Dobrnič. Potem pa je bilo tudi predavanje o zaščiti trte. Sledila je pogostitev in druženje. Hvala gostitelju za lep večer.


Februar 2016 ČLANI DRUŠTVA V POVORKI MAŠKAR
Vinogradniki Debelega hriba in Lisca pripeljali prve turiste v Ivančno Gorico in TrebnjeDruštvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič se je udeležilo "tradicionalne pustne povorke v Ivančni gorici«. Nastopili smo v skupini vinogradnikov iz pobratenega društva »Debeli hrib« in »Lisec« s turisti.
Glede na to, da sta se oba društva predstavljala na letošnjem osrednjem slovenskem turističnem sejmu NATOUR Alpe-Adria v Ljubljani, je prišla ideja, da se skupaj predstavimo v pustni povorki, s tem, da pripeljemo v Ivančno gorico in Trebnje že prve turiste (Meksikance, Kitajce, Arabce, Afričane in druge), ki iščejo prenočišča.
Po izboru komisije, je naša skupina Debeli hrib in »Lisec« Dobrnič s turisti prejela 1. nagrado in požela ogromno aplavza.


Januar 2016 SEJEM ALPE-ADRIA V LJUBLJANI
Društvo se je predstavilo na sejmu. Predstavljali smo naša vina ter vinogradniško pohodniško pot Lisec in vinsko gorico Lisec z dvema zgibankama. Hvala Turističnemu društvu Trebnje za povabilo.Ob stojnici so se obiskovalci množično zadrževali. Pokušali so Liščana, mesne specialitete kmetije Smolič ter si ogledovali zgibanke Društva vinogradnikov "Lisec" Dobrnič ter Kulturno turističnega društva Dobrnič o pohodniških poteh.


Januar 2016 13. VINOGRADNIŠKI POHOD »LISEC«

Liški pohod letos zaključili s pohodom skoraj po celotni dolžini Lisca s pokušino vin vinogradnikov.
Kljub slabi vremenski napovedi, se je pohoda udeležilo okrog 100 pohodnikov, lansko leto jih je bilo preko 300. Letos v času pohoda ni deževalo, tako da so udeleženci doživeli lepo in rekreacijsko sobotno dopoldne.
Pohodna pot poteka od Male vasi, od rojstne hiše škofa Friderika Barage, od koder se povzpnejo do Krušnega vrha. Tu vsako leto vaščani postrežejo z napitki in pecivom, ki jih spečejo njihove vaščanke. Nato se pohodna pot nadaljuje mimo Babne gore proti ranču »Skauba« kmetije Gorc pod Kozjakom. Tudi tukaj prav tako člani kmetije vsako leto postrežejo z napitki ter prigrizki njihovih mesnih specialitet. Po krajšem postanku se pohodniki povzpnejo na vrh Kozjaka 456 m ter pot nadaljujejo v dolino skozi Dolenje Kamenje proti Liscu. Pod Liscem jih pričakajo prebivalci Lisca s toplimi napitki z namenom, da se pohodniki okrepčajo za vzpon na vrh Lisca 565 m.
Ker so bili letos slabi pogoji proti vrhu Lisca (bil je drseči sneg), je vodja pohoda g. Frenk Mulh pohodnike vodil skozi celo vinogradniško goro Lisec med vinogradi. Med potjo so lahko pokušali vina liških vinogradnikov. Na cilju na »naši poti« pa jih je že čakal golaž, da so se pohodniki lahko okrepčali in ko so se odločili za odhod, jih je g. Jani Struna prepeljal do Male vasi, kjer so imeli parkirana svoja vozila.
Člani sekcije za turizem in prireditve, ki delajo v okviru Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrnič, so tokrat že drugo leto organizirali in pripravili vse potrebno za »vinogradniški pohod Lisec«.
Vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri izvedbi tega pohoda, se zahvaljujem v imenu društva. Upam, da bo drugo leto, ko zopet organiziramo tovrstni pohod, lepša vremenska napoved, da se pohodniki ne bodo ustrašili priti v naše kraje.


November 2015 POKUŠNJA MOŠTA
Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič je organiziralo pokušino mladih vin v zidanici Naceta Kastelic na "Naši poti" na Liscu, S pomočjo mentorja Jožeta Venclja smo ugotavljali, če ima kakšno vino napako. Na koncu je bilo ugotovljeno, da imamo letos člani društva kvalitetna vina.


November 2015 2. MARTINOV POHOD ŠMAVER-LISEC
Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič je letos 21.11.2015 že drugič organiziralo Martinov pohod. Lansko leto je pohod potekal s startom na vinski gorici Lisec in se nadaljeval ob južnem obrobju dobrniške doline, zaključek pa je bil na vinski gorici Šmaver. Letos pa je bil start pohoda na Šmavru in je potekal po severnem obrobju dobrniške doline, zaključek pa je bil na Liscu.
Kljub zelo slabi vremenski napovedi, se je letos zbralo na startu 21 pohodnikov. Močno je deževalo, zato je bila potrebna dodatna oprema (dežnik, pelerine …). Ob poti so nam postregli domačini s pijačo in prigrizki, in sicer: Silvester Prpar na Šmavru, Albina Zupančič na Marencah ter člani kmetije Smolič v Stranjah. Ob kulturnih in naravnih znamenitostih nam je poznavalka dobrniške doline, ga. Ljuba Prpar, povedala značilnosti in zgodovino le-teh.
Točno ob dogovorjeni uri smo zelo premočeni prispeli na cilj, to je na vinogradniško gorico Lisec, kjer je bil zaključek pohoda ter hkrati otvoritev na novo asfaltirane ceste. Dobrniški župnik je tudi blagoslovil mlado vino v zidanici Stoparjevih na poti v dolino. Po kratki slovesnosti smo se zaradi slabega vremena (začelo je tudi močno snežiti) prepeljali v Dobrnič, kjer je bilo v gasilskem domu že vse pripravljeno za prireditev ob zaključku pohoda ter ob otvoritvi ceste. Bil je bogat kulturni in zabavni program, tako da smo se družili do poznih večernih ur.
Društvo organizira tovrstne pohode z namenom, da se člani rekreirajo ter družijo. Ob zaključku pa se poveselijo ob dobri hrani in dobri kapljici, ki so jo pridelali v tem letu.


Oktober 2015 STROKOVNA EKSKURZIJA NA KOMENSKI KRAZ
Ga. Irena Tratnik Dosso nas je sprejela v »Kraški šoli Škrbina«, kjer nam je v muzejskem razredu stare šole predstavila Kras, njegove skrivnosti, značilnosti, zgodovino, arhitekturo, tamkajšnjih prebivalcev. Sledil je obisk vinskih kleti s predstavitvijo njihovih vin. V Volčjem Gradu je bila predstavljena biodinamična kmetija. Na tej kmetiji po teh metodah pridelujejo tudi grozdje. Zaključek strokovne ekskurzije pa smo doživeli na OSMICI pri slovenskih zamejcih v Mavhinjah. Tu je vsak udeleženec prejel tudi izkaz o uspehu. Bilo je lepo doživetje.


Junij 2015 ZELENA DELA V VINOGRADU
Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič organizira tovrstna predavanja, da bi bili člani seznanjeni o pravilnem ravnanju glede škropljenja - posebno morajo biti pozorni na čebele. Je čas, ko je potrebno vinogradu posvetiti več pozornosti glede možnosti pojava bolezni in škodljivcev. Zato je društvo organiziralo predavanje na to temo, dne 12.6.2015, da bi bili člani seznanjeni o vzgoji čim bolj zdrave trte ter pridelati tudi dobro in zdravo grozdje. Na vsa vprašanja, ki so jih postavili, je predavatelj odgovoril, oziroma obrazložil, kako ukrepati v primeru, če se pojavi določen problem v vinogradu. Po predavanju je sledilo druženje ob dobri hrani in pijači. Ansambel Krjavel pa nam je popestril popoldan ob poslušanju njihove glasbe v živo.


Junij 2015 1. KOLESARJENJE OKOLI LISCA
Sekcija za turizem in prireditve, ki deluje v sklopu Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrnič, je 28.6. 2015 povabila ljubitelje kolesarjenja na traso po vaseh okoli Lisca. Štartali smo na Liscu na dobravški poti ter nadaljevali po spodnji poti ter po planirani trasi, to je Volčja jama – Replje – Babna gora – Gorenje Selce. Pri odcepu za Dolenje Selce so družine z otroki nadaljevale kolesarjenje skozi Roženpelj in Gorenje Kamenje ter Lisec. Ostali smo pot nadaljevali od Gorenjih Selc na Krušni vrh, kjer so nam domačini ponudili osvežilno pijačo. Po krajšem postanku smo pot nadaljevali iz Krušnega vrha skozi Roženpelj in prispeli v Gorenje Kamenje, kjer so nam domačini prav tako postregli z osvežilno pijačo. Od tu smo šli proti končnemu cilju »Lisec«. Čakal nas je še zadnji dolg in strm klanec. Kolesarji z dobro kondicijo so kolesarili skozi cel klanec, ostali pa smo kolo ročno porivali in tako smo vsi prišli do cilja. Po dveh urah kolesarjenja nam je prijal počitek ob dobri hrani in pijači.
Želja vseh je bila, da v bodoče še ponovimo tak način rekreiranja in obenem druženje.


April 2015 PREDAVANJE O VODENJU V NARAVNEM OKOLJU IN OSNOVE PERMAKULTURE
V društev. V sekciji za turizem in prireditve, ki deluje v sklopu Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrič, smo se odločili za tako predavanje, ker je vse več turistov in obiskovalcev narave in gozda, ki si želijo doživeti enkratnost sprehoda skozi gozd.
V petek 10. aprila 2015 je bilo v Kulturnem domu v Dobrniču predavanje na temo »Vodenje v naravnem okolju in osnove permakulture«. Predavanja se je udeležilo 30 slušateljev, od tega 15 iz sosednjih uvodu je dr. Tone Perpar zelo lepo slikovno in opisno prikazal znamenitosti dobrniške doline ter tudi vsa društva, katera delujejo v KS Dobrnič. Nekatera društva se med drugim ukvarjajo tudi s prireditvijo pohodov in je bila glavna tema predavanja o vodenju pohodov namenjena prav njim. Predavatelj g. Jože Prah je slušateljem prikazal, kako se vodi pohode, in sicer, na kaj mora biti organizator pozoren pri organizaciji pohodov, kako morajo biti označene poti ter govoril je tudi o gozdni pedagogiki. Dr. Tamara Teršič je teoretično predstavila načela permakulture, prikaz načrtovanja permakulturnega vrta v naravi pa planiramo organizirati v jeseni na Liscu.
Ga. Majdi Gazvoda, ki sicer aktivno deluje v sekciji, se zahvaljujemo za ves trud, ki ga je vložila, da smo bili deležni tovrstnega predavanja oziroma izobraževanja. Krajevni skupnosti Dobrnič pa se zahvaljujemo za prostor predavanja.


Marec 2015 PRIKAZ REZI SADNEGA DREVJA
Ga Marjeta Uhan iz "Sadjarske kmetije Uhan" je prikazala praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja na LISCU v sadovnjaku Gazvodovih


Januar 2015 Poročilo o 12. tradicionalnem vinogradniškem pohodu na vinsko gorico Lisec
Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič je letos, to je 10.1.2015, organiziralo že 12. tradicionalni vinogradniški pohod na vinsko gorico Lisec. V vseh teh letih smo v društvu to pot označili z informativnimi tablami, smerokazi ter pot v celotni dolžini, to je 12 km, tudi markirali s tablicami. Tudi letos se je zbralo na startu veliko pohodnikov,sodeč po prodanih startninah, 50 več kot lani, to je preko 300. Na startu sta bila prisotna tudi novinarja Dolenjskega lista in Vašega kanala.

Poročilo v PDF formatu s fotografijami >>

November 2014 Pokušina mošta smo imeli 22.11.2014 pri Nacetu Kastelic na Liscu. Pokušino je izvajal Samo Hudoklin iz KGZS Novo mesto.

Fotografije >>


November 2014 1. MARTINOV POHOD LISEC - ŠMAVER
Dne 15.11.2014 je Sekcija za turizem in prireditve, ki od letošnjega leta deluje
v okviru Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrnič, organizirala 1. Martinov
pohod Lisec-Šmaver. S pohodom smo želeli povezati vinogradniški gorici Lisec
in Šmaver, kateri ležita na obrobju dobrniške doline. Člani Društva
vinogradnikov »Lisec«Dobrnič so iz Lisca, Šmavra kot tudi iz ostalih manjših
goric dobrniškega okoliša.

Povezava na poročilo pohoda

September 2014 Predavanje o kvasovkah smo imeli 10.9.2014 pred zidanico Staneta Trunkelj. Predaval je strokovnjak iz firme Bayer.


Avgust 2014 Predavanje o škropljenju
Na Liscu je bilo predavanje o škropljenju in o letošnji bolezni v vinogradu zaradi prevelike količine dežja ter še možnih ukrepih pred trgatvijo. Predaval je strokovnjak iz firme Bayer. Po predavanju je bila pogostitev slušateljev.

Maj 2014
Prikaz zelenih del
v vinogradu g. Franca Mulha, dne 27.5.2014, katerega je izvedel strokovnjak firme Bayer. Prisotnih je bilo cca 30 članov društva.Prikaz zelenih del v vinogradu g. Franca Mulha, dne 27.5.2014, katerega je izvedel strokovnjak firme Bayer. Prisotnih je bilo cca 30 članov društva.

 

April 2014 Dne 26. aprila 2014 je Društvo vinogradnikov Trebnje razvilo svoj prapor v prisotnosti sosednjih in prijateljskih društev, zasadilo Cvičkovo brajdo in Žametno črnino, potomko Modre kavčine iz Maribora. Podpredsednik društva vinogradnikov Lisec-Dobrnič g. Franc Mulh je pripel trak našega društva na njihov prapor. V sodelovanju z ostalimi člani društva je tudi posadil Modro frankinjo na Cvičkovo brajdo, katere je boter naše društvo.

Marec 2014 ZAPISNIK Občnega zbora društva

12. občni zbor društva je potekal 29. marca 2014, v Gasilskem domu Dobrnič.
Maj 2013 Novo na Liscu – smerokazi in informativne table
Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič je v sklopu ureditve pohodniške poti že v letu 2011 začelo z zasnovo označitve. Znotraj projekta je bila predvidena označitev vinogradniške pohodne poti iz Male vasi do vrha Lisca – piramide (565 m) in poimenovanje poti v naselju Lisec. V mesecu maju letos smo projekt tudi s pomočjo vikendašev in stalnih prebivalcev Lisca; tako finančno kot s prostovoljnim delom, uspešno zaključili s postavitvijo smerokazov in informativnih tabel. Na vseh ključnih križiščih je postavljenih 30 smerokazov, na vstopnih točkah pa informativne table. Na njih je predstavljen zemljevid Lisca, kjer so označene vse pomembne kulturne in naravne vrednote ter navedene koordinate številnih kraških jam (brezen) na območju Lisca. Poleg že navedene vinogradniške pohodne poti, je na tabli shematsko prikazana tudi pot Mare Rupena (odcep evropske pešpoti E7). Za potrebe obiskovalcev je na vhodnih vstopnih točkah tudi tabla, na kateri so prikazane hišne številke v naselju Lisec.
Navedena novost je za potrebe pohodnikov kot tudi številnih obiskovalcev vinske gorice zelo pomembna pridobitev. Sedaj boste svojega prijatelja ali gostitelja na Liscu s pomočjo smerokazov, vsekakor lažje našli.

Anica Maraž

POVEZAVA NA FOTOGALERIJO =>


Marec 2012 Zapisnik 10. Občnega zbora društva, ki je potekal 31. marca 2012, v Kulturnem domu Dobrnič, povezava na zapisni...

Marec 2012 Rezultati ocenjevanja vin 2012, povezva na dokument...

Januar 2012 9. Tradicionalni pohod na Lisec
Prvo soboto tega leta je Društvo vinogradnikov Lisec Dobrnič organiziralo pohod, ki se ga je udeležilo preko 350 ljudi, največ do sedaj. Pohod je potekal po tradicionalni pohodniški poti. Ob začektku pohodniške poti v Mali vasi je predsednik društva g. Franc Mulh nagovoril prisotne. Pohodnike je pot vodila do Krušnega Vrha,kjer so bili pohodniki s strani domačinov postreženbi s toplim napitkom in prikrizkom. Pot se je nadaljevala preko Babne gore do ranča domačije Gorec in so bili tudi tu vsi postreženi. Pohodniki so nato krenili do razvalin gradu Kozjek, vasi Dolenje Kamenje in se povzpeli na vrh hirba Lisec. Pri zidanici g. Franca in ga Jožice Koncilja pa so člani društva pripravili za vse malico in tople napitke, manjkalo pa ni tudi rujne kaplljce. Fotografije...
September 2011 Predavanje škržat
25.8.2011 Strokovni izlet v Avstrijo
Julij 2011 Cvičkovo popoldne v Dobrniču
Junij 2011 Ocenjevanje vin in občni zbor
Junij 2011 Udeležba na prireditvi Trebanjski koš
Maj 2011 Udeležba na Cvičkariji v Novem mestu
Januar 2011 Tradicionalni pohod na Lisec